MOM, UPSI bincang kerjasama dalam pendidikan sukan

Kredit FB Olympic Council of Malaysia
28/11/2022 07:48 PM

KUALA LUMPUR, 28 Nov (Bernama) -- Majlis Olimpik Malaysia (MOM) sedang berbincang dengan Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) untuk menjalin kerjasama dalam pendidikan sukan dan program latihan.

Penolong Setiausaha merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan dan Latihan MOM Moira Tan Siew See berkata buat permulaan, badan sukan itu akan melibatkan diri dengan Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan.

“Ia adalah bagi menganjurkan sesi Kursus Pentadbir-Pentadbir Sukan (SAC) kepada pelajar tahun akhir yang mengambil jurusan Pengurusan Sukan pada 2023 sebagai sebahagian daripada inisiatif Pergerakan Olimpik kami di Perak.

“Bagi pihak MOM dan Presiden kami iaitu Tan Sri Mohamad Norza Zakaria, kami juga ingin mengucapkan tahniah kepada UPSI sempena ulang tahun universiti itu yang ke-100 esok,” menurutnya dalam kenyataan hari ini.

Dekan Fakulti Sains Sukan dan Kejurulatihan Dr Jaffry Zakaria pula berkata universiti itu tidak sabar untuk berganding bahu dengan MOM dalam inisiatif berkaitan sukan dalam masa terdekat.

-- BERNAMA