Jawatankuasa Rtg Pertimbang Senaraikan Nurul Izzah Dalam Program Fast Track Rtg

Atlet berbasikal trek wanita negara Nurul Izzah Izzati Mohd Asri
25/04/2024 06:46 PM

PUTRAJAYA, 25 April (Bernama) -- Jawatankuasa Program Road to Gold akan mempertimbangkan untuk menyenaraikan bintang muda berbasikal trek wanita negara Nurul Izzah Izzati Mohd Asri ke dalam program Fast Track di bawah inisiatif Road to Gold (RTG) pada mesyuarat akan datang. 

Menteri Belia dan Sukan Hannah Yeoh berkata segala keputusan mengenai program berkenaan akan dibincangkan dan diputuskan bersama jawatankuasa program. 

Hannah yang juga pengerusi bersama program RTG dengan Tan Sri Mohamad Norza Zakaria berkata jawatankuasa program itu sentiasa mengalu-alukan atlet berpotensi meraih pingat emas di Sukan Olimpik untuk disenaraikan ke dalam RTG bukan sahaja untuk edisi Paris malah bagi Sukan Olimpik Los Angeles 2028 (LA28).

"Setakat ini kita ada skuasy dan terjun di dalam program Fast Track dan kita akan mengadakan mesyuarat untuk mempertimbangkan, melihat kriteria-kriteria kerana jawatankuasa RTG ini bukan menteri sahaja yang pengerusikan, ia ada juga pengerusi bersama dengan Tan Sri Norza dan jawatankuasa tersebut akan membuat keputusan.

"Hasrat saya sebanyak mungkin atlet boleh masuk (ke RTG) kerana kita nak lebih ramai lagi atlet mempunyai potensi untuk bawa balik pingat emas. Dia bukan kelab eksklusif, sesiapa yang ada potensi dan kita akan lihat," katanya pada Majlis Sambutan Hari Raya Persatuan Sukan Bermotor Malaysia (MAM) di sini hari ini. 

Baru-baru ini Persekutuan Kebangsaan Berbasikal Malaysia (PKBM) percaya Nurul Izzah harus disertakan dalam program Fast Track di bawah inisiatif RTG selepas secara rasmi layak ke Sukan Olimpik Paris 2024.

Timbalan Presiden PKBM Datuk Amarjit Singh Gill berkata langkah berkenaan akan membantu mengembangkan sepenuhnya potensi pelumba berusia 21 tahun itu untuk mencabar pelumba terbaik dunia pada temasya LA28.

Dalam pada itu Hannah berkata buat masa ini jawatankuasa RTG rancak melakukan persediaan ke Paris menjelang temasya sukan berprestij berlangsung pada 26 Julai hingga 11 Ogos ini.

Beliau berkata pasukan RTG dan kontinjen negara juga sering mengadakan pertemuan bagi memastikan persiapan kontinjen negara berjalan lancar. 

-- BERNAMA