Isu doping Sukma: MSN tidak akan anak tirikan angkat berat

Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Ahmad Shapawi Ismail (Gambar fail)
29/09/2022 06:34 PM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) -- Majlis Sukan Negara (MSN) tetap akan menghulurkan bantuan untuk membangunkan angkat berat, walaupun isu doping mencemari sukan berkenaan pada temasya Sukan Malaysia (Sukma) ke-20 baru-baru ini.

Ketua Pengarahnya Datuk Ahmad Shapawi Ismail berkata malah isu doping itu juga tidak akan mengganggu sukan itu, yang masih lagi dalam pertimbangan untuk dimasukkan semula ke dalam sukan teras.

“Bantuan yang kami berikan kepada Persatuan Angkat Berat Malaysia (PABM) khususnya perkembangan sukan berkenaan, ada kalanya melebihi dari sukan teras.

“Jadi, saya rasa isu doping tiada kena mengena dengan sukan teras, kerana apa yang penting kita kena terus usaha cari bakat dalam angkat berat,” katanya pada sidang media majlis menandatangani perjanjian penajaan antara MSN dan syarikat jenama tudung, TudungPeople International Sdn Bhd di sini, hari ini.

MSN baru-baru ini bertindak mengambil alih sepenuhnya tugas penganjuran saingan angkat berat dalam Sukma ke-20, susulan tindakan drastik PABM menarik diri daripada temasya berkenaan gara-gara terdapat tiga kes positif penggunaan bahan terlarang dalam sukan itu.

Angkat berat menjadi antara tiga sukan yang digugurkan daripada senarai sukan teras negara selain sepak takraw dan taekwondo pada 2017, susulan prestasi sukan angkat berat itu yang semakin merosot serta pelbagai masalah disiplin seperti kegagalan beberapa atletnya dalam ujian doping.

Dalam pada itu, Ahmad Shapawi mengakui terkejut dengan kenyataan Setiausaha Agung Majlis Olimpik Malaysia (MOM) Datuk Mohd Nazifuddin Najib, yang akan mengutuskan surat rasmi kepada pihaknya untuk menyokong tindakan PABM dalam Sukma tempoh hari, kerana beliau merupakan salah seorang ahli jawatankuasa khas teknikal yang meluluskan peraturan pertandingan Sukma baru-baru ini.

Jawatankuasa Pengelola Sukma dalam satu kenyataan sebelum ini memaklumkan, mesyuarat Ketua-ketua Kontinjen pada 15 Sept dan mesyuarat dihadiri semua Pengarah Majlis Sukan Negeri, bersetuju penganjuran acara angkat berat diteruskan tanpa melarang seluruh ahli kontinjen melibatkan kes doping.

Namun, jawatankuasa itu menjelaskan bahawa pendirian PABM dihormati dan ia boleh dilaksanakan sekiranya dimasukkan secara rasmi dalam Peraturan Sukma  dan setiap negeri dimaklumkan perkara tersebut.

Menurut PABM, mereka sebelum ini membuat ketetapan bahawa jika terdapat mana-mana atlet ahli gabungan/persatuan negeri positif doping, maka atlet tersebut dan atlet lain dalam ahli gabungan/persatuan negeri itu, akan digantung daripada menyertai Sukma ke-20.

Dalam pada itu, Ahmad Shapawi memaklumkan, kerjasama antara MSN dan TudungPeople akan berjalan sehingga tahun 2024 di mana jenama tersebut bakal menaja tudung buat atlet wanita kebangsaan termasuk di Sukan Olimpik Paris 2024.

Pengasas TudungPeople, Fazrena Abdul Aziz pula mahu membuktikan langkah syarikatnya dalam menaja tudung kepada atlet wanita negara, dapat membuka mata orang ramai bahawa pemakaian tudung mahupun hijab bukanlah penghalang untuk mencipta nama mahupun bergiat aktif dalam sukan.

-- BERNAMA